İş Parçası Bağlamanın Bir Çok Yolu | Hidkom Mühendislik

İş Parçası Bağlamanın Bir Çok Yolu

İş Parçası Bağlamanın Bir Çok Yolu

Dünya üzerinde gelişim, ilerleme hep ihtiyaçlar neticesinde doğmuştur. Yapılmak istenilen işler için sahip olunanlar yeterli gelmeyince, geliştirme şart olmuş ve bugünün teknoloji dünyası bu şekilde oluşmuştur.

İşletmeler de sahip oldukları makineler ile daha fazla üretim, daha az durma sayısı, üretkenlik arttırma gibi isteklerine çözüm aramaktadırlar. Bu yazımızda işletmelerin üretimlerine katkı sağlayan iş parçası bağlama sistemleri hakkında bilgilendirme yapacağız. Klasik iş parçası bağlama sistemlerinden günümüzün sistemlerine kadar iş parçası bağlamanın gelişimini göreceğiz…

Pabuç ve Saplamalar İle İş Parçası Bağlama

Günümüzde bir çok freze tezgahında halen daha en çok kullanılan iş parçası bağlama yöntemlerinden birisi pabuç ve saplamalardır. Klasik t kanallı tabla üzerine oturtulan iş parçasını t şeklinde somunlar ve bir çok şekilde üretilmiş pabuç ve saplama yardımıyla iş parçasını bağlamanın en geleneksel ve zahmetli yollarından biridir.

Freze Pabuç ve Saplama

Freze Pabuç ve Saplama

Yukarıda görselde yer alan iş parçası bağlama yöntemini eski usül çalışan hemen hemen her iş yerinde görebilirsiniz.

Pens Aynası ve 4 Ayaklı Ayna İle İş Parçası Bağlama

İş parçası bağlaması konusunda sadece freze tezgahlarını kastetmiyoruz, yine imalat sanayisinde freze tezgahları gibi oldukça sık kullanılan torna ve cnc torna tezgahlarında da iş parçası bağlamak için geleneksel 3 ayaklı ayna olduğu gibi 4 ayaklı ayna ve pensli ayna seçeneklerine de değinmeden geçemeyiz.

Dış çaptan sıkma pensli ayna

Dış çaptan sıkma pensli ayna

Pensli aynalar hassas parça sıkma ve zamandan tasarruf sağlamak amacıyla hızlı ayna değiştirme sistemleri gibi bir çok özelleştirilmiş uygulamaları ile cnc tornalar için harika iş çözümleri ve iş parçası bağlama konusunda destek olmakta. Pensli aynalar ne zaman kullanılmalı hakkında ki yazımıza göz atarak pens aynaları hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

4 Ayaklı Kompanzeli Ayna

4 Ayaklı Kompanzeli Ayna

Herhangi bir torna atölyesine gittiğinizde karşınızda genel olarak 3 ayaklı ayna görürsünüz, mekanik ayna olarak yada hidrolik ayna olarak karşınıza çıkan bu 3 ayaklı aynalar sizi torna aynası konusunda kısıtlamasın, günümüzün imalat teknolojisi uzun soluklu iş parçası işlemeden çok küçük hacimli ve de hassasiyet içeren işlere doğru evrilmekte. Büyük hacimli parçalarda tercih edebileceğiniz 3 ayaklı aynalara alternatif ve daha kapsamlı ve özellikli işler için 4 ayaklı torna aynası seçeneğini gözden geçirmenin vakti geldi demektir. 4 ayaklı aynaların, 3 ayaklı aynalara kıyaslaması hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız. 

Mengeneler ile İş Parçası Bağlama

İş parçası bağlamada en çok tercih edilen yöntemlerden birisi de mengene vasıtasıyla yapılan iş parçası bağlama yöntemidir. Bugün ileri teknoloji sayesinde en fazla 3 mm yüksekliğinde bir temas yüzeyi ile iş parçasını hassas bir şekilde sıkıca kavrayan mengeneler hidrolik, pnömatik ve mekanik çeşitleri ile çok farklı uygulama ve işleme tezgahlarında kullanılmakta.

5 eksen cnc freze mengene

5 eksen cnc freze mengene

Bu görselde yer alan 5 eksen cnc freze mengenesi yüksek hassasiyetli sıkma yapan ve eş merkezli mengene olarak tabir edilen bir iş parçası bağlama ekipmanıdır. Üzerinde bulunan çift taraflı sıkma sağlayan çeneleri ile en fazla 3 mm mesafeden hassas ve güçlü bir sıkma kuvveti uygular ve kesici takım tarafından uygulanan güçlü kuvvetlere karşı koyarak 5 eksen işleme tezgahlarınızda güvenle kullanabileceğiniz ve çok hızlı iş parçası değiştirebileceğiniz bir workholding ekipmanıdır.

Yine mengene konusunda çoklu bağlamaya izin veren çoklu bağlama mengeneleri, kule tipinde çoklu iş parçası bağlama mengeneleri ve yatay ve dik işlem cnc frezeler için mengeneler olmak üzere çok çeşitli mengene tipleri bulunmakta. Mengeneler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Zero Point Sistemler ile İş Parçası Bağlama

Zero point sistem

Zero point sistem

Hızlı iş parçası bağlama konusunda yenilikçi ve saniyeler içerisinde iş parçası bağlamaya yarayan zero point sistemler, hem tabla üzerine monteleme hem de direk iş parçasına bağlanma özellikleri ile hızlı ver seri üretim işlerinizde güvenle kullanabileceğiniz modern iş parçası bağlama çözümleri olarak yer almaktadır.

Otomasyonlu işleme tezgahlarınız da ve genel kapsamlı tezgahlarınızda bir çok şekilde kullanabileceğiniz zero point sistemler hakkında ürünlerimiz ve zero point sistem nedir hakkında blog yazımız için göz atmayı unutmayınız.

İş parçası bağlama konusunda yüksek tekrarlanabilirlik, hassasiyet, yüksek kesme kuvvetlerine karşı dayanım ve özel iş parçası bağlama çözümleri için Hidkom mühendislerinden teknik destek alabilirsiniz.

  • Posted by Hidkom Mühendislik
  • On 20 Ağustos 2020
  • 0 Comment
Tags: İş Parçası Bağlama Yöntemleri, Özel İş Parçası Bağlama Sistemleri

Leave Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir