Preslerde Maliyeti Düşürmek İçin Optimize Edilmiş Kalıp Değişikliği
SMED tekniğinin (tekli dakikalarda kalıp değişimi) uygulanması ile azalan depolar ve tam zamanında üretimin artması, pres operatörlerini hızla değişen ürün serileri üretmeye zorlamaktadır…
Kalıp değiştirme süreci; bir kalıbın sökülmesi, kaldırılması, yerine yeni kalıbın takılması, konumlandırılması ve sıkılmasını içeren işlemlerin tümünü içerir. Bu sürece ek olarak kalıpların taşınması, aktarılması ve sensörlerin bağlanması gibi ikincil faaliyetleri de içerebilmektedir.
Pres atölyelerinde tekli dakikalarda kalıp değişimi yapabilmek için bazı koşullar yerine gelmeli;
Doğru şekilde saklayın ve taşıyın
Verimli bir geçiş süreci için, kalıpların doğru şekilde saklanması önemlidir. Kolay erişilebilen raflara hızlı ve kolay erişim vede kısa bağlantı yolları kurulumu hızlandırır. Depoda kalıplar uygun vinçler ve özel forkliftler ile taşınmaktadır. Oradan prese, genellikle ağırlığı 4 tona kadar olan küçük ve orta büyüklükteki aletler için kullanılan kalıp taşıma arabaları ile taşınırlar.
Düşük satın alma maliyetleri, manuel kontrol, destekleyici bir yardımcı tahrik, yüksek manevra kabiliyeti ve küçük bir ayak izi, kalıp taşıma arabasının ana avantajlarıdır. Kalıp, tabla üstündeki çubuklar veya bilyeli uçlar ve preste yerleştirme sistemi yardımıyla güvenli ve rahat bir şekilde hareket ettirilebilir.
Pres’e rahatça sürün
Değişim süreci için aynı derecede önemli olan kalıpların prese girme şeklidir. Genellikle kalıplar bir vinçle veya değiştirme arabasıyla kullanılır.
Getirilen kalıp, merdane şeritleri ile destek konsollarına tutturulur. Takım daha sonra çubuklar aracılığıyla presin makine odasına kolayca itilebilir.
Makaralı paletler doğrusal baskılardır. Her durumda etkiyen kuvvetler ve yüklerin dağılımı, yük taşıma kapasitesi açısından büyük farklılıklara neden olur. Silindirler çok daha yüksek yükler taşır, ancak yalnızca kalıbın doğrusal hareketine izin verir. Aksine, daha düşük yük taşıma kapasitesine sahip bilyalar, kalıbın tüm pres tablası boyunca dönmesine izin verir. Bilye çubuklarının yük taşıma kapasitesi, bazı durumlarda bilyalar arasında daha kısa mesafeler ile artırılabilir.
Tandem konsollar sayesinde daha kısa kurulum süreleri
Büyük kalıplar veya sık kalıp değişiklikleri tandem sistemi kullanılarak iyileştirilebilir. Burada, biri sürücülü olmak üzere, presin her iki tarafında kalıp yükleme konsolu kullanılıyor. Bu tandem konsollar sayesinde presler iki taraftan aletlerle donatılabilmekte, değişim hem önden hem de arkadan hazırlanabilmektedir. Yeni kalıp konsola yerleştirilir ve presteki koça bağlanır. Tahrik konsolu ile bağlandıktan sonra, yeni kalıp bir taraftan presin içine taşınırken diğer taraftan dışarı çıkar. Bu, yeni kalıbın pres hala çalışırken yeniden takımlamaya hazırlanabileceği anlamına gelir.
Preslerde hızlı geçişlerin son adımı, kalıbı sıkıştırmaktır. Özellikle mekanik, hidrolik, manyetik ve elektromekanik sistemler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çözümlerin her biri farklı özellikler, mevcut kuvvetler ve otomasyon dereceleri ile karakterize edilir.
Mekanik sıkma elemanları ile gerçek sıkma kuvveti aralığı 100 kN’ye kadardır (T28 yuvalar ile). Entegre planeter dişlilerin veya hidrolik uçların kullanılması, düşük sıkma torkları ile yüksek sıkma kuvvetleri sağlar. Bununla birlikte, otomatik sistemlerde kullanımını engelleyen tek bir optik kenetleme kontrolü vardır.
Hidrolik sıkma sistemi (sabitlerken önemli ölçüde daha yüksek kuvvetler sunar)
Hidrolik sıkma sistemleriyle çok daha yüksek sıkma kuvvetleri elde edilebilir: Standart çözümlerle 630 kN’ye kadardır (Hilma-Römheld’den alınan verilere göre). Hidrolik üniteler, çalışma sırasında doğru besleme basıncının korunmasını sağlayan basınç üreteçleri olarak kullanılır. Güvenlik nedenleriyle, sıkma elemanları, her biri bir basınç şalteri ile donatılmış olması gereken iki ayrı devre üzerinden beslenir. Bu, basıncın ayar noktasının% 15 altına düşmesi durumunda makineyi korur. Gerektiğinde sıkıştırma elemanları çek valflerle de sabitlenebilir.
Çok yönlü: elektromekanik sistemler
Elektromekanik sistemler, giderek daha popüler hale gelen ayrı bir sıkma elemanları grubu oluşturur. Örneğin, üretim sürecinin sürekli kontrolünün ve izlenmesinin gerekli olduğu veya hidrolik sistemlerin kullanılamadığı durumlarda kullanılırlar. Ayrıca tam otomatik süreçlerde ve Endüstri 4.0 uygulamalarında da popülerdirler. Elektromekanik, yüksek sıkma kuvvetleri ve sıkma işlemi üzerinde tam kontrol sağlar. Aynı zamanda, hidrolik yağ kaçağı sebebiyle teknolojik sürecin bozulma ihtimalinin olduğu ortamlarda güvenle kullanılırlar. Ek olarak, kurulumları kolaydır: birkaç güç kablosunu takmanız yeterlidir.
Hızlı değişim
Sıvama preslerinde kullanılan son sıkma sistemleri grubu manyetik aynalardır. Bu sistemlerle, sıkma kuvveti aletin tüm yüzeyine eşit şekilde etki eder. Her iki kalıp yarısı da birbirine tam olarak paraleldir. Kalıp boyutları ve sıkma kenarı yüksekliklerinin pahalı bir standardizasyonu gerekli değildir. Bu, kalıp hazırlama ve bakım için düşük maliyetlerle ilişkilidir. Ek olarak, hızlı değiştirme sistemi, işyerinde rahat çalışma ve yüksek düzeyde güvenlik sağlar.
Manyetik aynalar kalıcı mıknatıs prensibine göre çalışır, bu da güç kaynağı olmadığında da çalıştıkları anlamına gelir. Sistemi mıknatıslamak için yalnızca ilk birkaç saniye için bir güç kaynağı gereklidir. Çalışma sırasında, mıknatıslar güç kaynağından bağımsız olarak sıkma kuvvetini korur. Elektrik voltajı yalnızca kurulum sürecini kontrol etmek ve izlemek için gereklidir.
Manyetik kuvvet, yaklaşık 12 mm derinlikte kalıp yüzeyine nüfuz eden düz, oldukça konsantre bir manyetik alanda üretilir. Bu nedenle, bir iş parçasının istenmeyen manyetizasyonuyla ilgili hiçbir sorun yoktur. 2 ile 18 kg / cm2 arasında manyetik kuvvetler elde edilir (Römheld-Rivi’den gelen verilere göre). Kesin değerler, kalıp yüzeyinin durumuna bağlıdır ve kalıp boyutu ile artar.
Manyetik sıkma sisteminin hareketli parçası yoktur. Yüzey temizliğine ek olarak, neredeyse hiç bakım gerektirmez. Tüm preslerde kullanılabildiğinden ve kolayca sonradan takılabildiğinden, eski sistemler için olduğu kadar yeni makineler için de uygundur.
Etkili kurulum konseptleri tüm süreci kapsar
Bir presin kurulum sürecinin en iyi şekilde kısaltılabilmesi için tüm süreç dikkate alınmalıdır. Bu nedenle, verimli konseptler kalıp taşımaya kadar uzanmaktadır.
Hızlı takım değiştirme sistemleri sayesinde müşterilerin beklediği kısa teslimat süreleri karşılanabilmektedir. SMED çözümleri şu anda bir pres atölyesinin çalışma sürecinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Pazardaki etkinlik ve rekabet gücü büyük ölçüde bunlara bağlıdır.
Pres atölyelerinde hızlı kalıp değişimi ve verimlilik artışı için Hidkom Mühendislik firmasını ziyaret edebilir, alanında uzman teknik mühendislerden detaylı bilgi ve teknik destek alabilirsiniz.
- Posted by Hidkom Mühendislik
- On 28 Nisan 2021
- 0 Comment