Pensli Aynaların Avantajlarını Keşfedin | Hidkom Mühendislik

Pensli Aynaların Avantajlarını Keşfedin

Pensli Aynaların Avantajlarını Keşfedin

Bir torna tezgahında parçanın işlenmesi onun ilk olarak bağlanmasıyla başlar ki çoğu zaman yeterince önem verilmez. Herhangi bir fabrikada veya imalat atölyesinde genellikle makine ile birlikte gelen torna aynaları kullanılmaktadır ve işini görüyorsa ve de mecbur değilse yeni bir değişikliğe gitme düşüncesinde olmazlar. Lakin verimlilik artışı ve daha hassas işleme söz konusu olduğunda işletmeler için güzel avantajlar sunan pensli aynalar tam bir kurtarıcı rolünde iş yaparlar…

Pensli torna aynalarını genel olarak çubuk besleyicilerde, ince duvarlı küçük çaplı parçalarda, hassas ve düzensiz şekilli parçaları işlerken etkili bir iş parçası tutma çözümü olarak kullanmış olabilirsiniz ancak pensli aynalar farklı tiplerde parçalar üreten atölyeler için bir çok avantajı içinde barındıran bir sistemdir.Şimdi ise bu avantajları sırası ile görelim;

Pensli Aynalar ile Hızlı Değiştirme Yapabilirsiniz

Pens aynalarının en bilinen ve işletmelere en çok yarar sağlayan özelliklerinden birisi hızlı değişim imkanı vermesidir. Bunu bazı görsellerle açıklamak çok daha güzel olacaktır;

Pensli ayna ve pens birlikte iken, pens tabancası vasıtasıyla sıkma pensi sökülüp yerine takılması sadece ortalama 10 saniye kadar bir süre tutmakta.

Sıkma pensi tabancayla alıp, yerine iç çaptan sıkma mandreli takmak,  bu işlemler ortalama 1 dakika gibi bir zaman tutmakta.

Sıkma pensini çıkartmak sonrasında manyetik sıkma başlığını takmak ve üstüne manyetik modülü oturtmak ortalama 30 saniye bir süre tutmakta.

Mevcut pens aynasından sıkma pensini pens tabancasıyla çıkartmak, yerine tırnaklı puntayı takmak ve sonrasında emniyet vidalarını sıkıp sistemi hazır hale getirmek ortalama 1 dakika kadar bir süre tutmakta.

Sıkma pensini, pens tabancasıyla çıkartmak ve yerine 3 ayaklı ayna modülünü takmak sonrasında ise emniyet vidasını sıkmak ve sistemi hazır hale getirmek ortalama 2 dakika sürmekte.

Yukarıdaki görseller aslında ne demek istediğimizi tam olarak anlatmakta, yine de daha net anlatmak istersek işletmelerde birden farklı iş parçası işlemesi yapılan tezgahlarda değişim süreleri genel olarak göz ardı edilmekte, lakin gittikçe tolerans değerleri önemli olmakta ve istenilen tolerans değerlerini tutturmak üç ayaklı aynalarda oldukça zorlaşmakta. Geleneksel 3 ayaklı aynalarda hassas değerleri tutturmak için yapılan işlemler oldukça uzun bir zaman tutmakta ve bu da makine durma süresini uzatarak verimliliği büyük oranda düşürmekte. Pensli ayna sistemleri sayesinde istenilen hassasiyet ve salgı değerleri sağlanmakta ve farklı iş parçasına geçişler yukarıda verilen görsellerde hesaplanan değerler kadar olmaktadır.

Hassasiyet söz konusu olduğunda zaman zaman işletmelerde makine başında çalışan personeller arasında bazı farklar görülmekte. Usta bir tezgah operatörü ile yetiştirilmek üzere eğitilen bir operatör arasında salgı konusunda toleranslar konusunda farklılıklar görülmekte. Tüm bunlar sonucunda meydana gelecek sorunların bertarafında yine hassas pensli sıkma sistemleri sayesinde iki operatöründe aynı hassasiyeti tekrarlanabilir şekilde sağlaması mümkün olmaktadır.

Geniş Kavrama Aralığı

Hassas pensli sıkma sistemlerinden özellikle dış çaptan sıkmalarda parça bağlama aralığı standart olarak 3 mm – 160 mm  çapa kadar uzanmakta ve bu aralıkta bir çok hassas iş parçasının istenilen toleranslarda daha hızlı ve güvenli bir şekilde işlenilmesini sağlamakta.

Pensli ayna sistemlerinde eğer bir parçanın işlenmeden önceki hali ile işlem sonrası bitmiş hali arasında çok fark olmadığı durumlarda parça aynı pens içerisinde ters çevrilir ve pens sıkılarak işleme devam edilir. Böylelikle toplu parça işlemelerinde ve devam eden çalışmalarda tek yönlü akış sağlar ve zaman tasarrufu olarak işletmeye büyük katkı sağlar.

Yüksek Doğruluk ve Uzun Takım Ömrü

Pens aynaları işlenen parçaların kalitesini arttırabilir, geleneksel 3 ayaklı ayna sistemlerinde işlenecek parçaya temas eden 3 nokta bulunmasına karşılık pensli aynalarda parçanın tümüne etki eden kavrama sistemi sayesinde yüksek temas ve rijitlik elde edilmektedir. Bu sayede de merkezkaç kuvveti ve diğer makine titreşimleri kaynaklı hatalı işlemelerden ve de bu titreşimler nedeniyle kesici takım ömrünün kısalması engellenmiş olmaktadır.

Tam kavrama ve kesici ömürlerinde ki artış işletmelerin üretim kapasitelerini arttırabilir, kesme derinliklerinde iyileştirmelere gitmesine olanak tanır. Böylelikle verimlilik ve üretim artışı yakalanabilmektedir.

Daha Az Bakım İle Daha Güvenli Üretim
Hassas pensli ayna sistemleri, geleneksel 3 ayaklı aynalara göre daha az bakım ve yağlama gerektirdiği için standart bir işe göre çok daha az ilgi gerektirir. Bu da uzun çalışma aralıkları, yüksek tekrarlanabilirlik sağlar.

Torna tezgahlarında ayna bakımlarının yapılmasını sağlayan en başta nedenlerinden birisi de talaş temizleme operasyonlarıdır. Talaşlar muhtemelen her atölyede ki en akıllı nesnelerdir, çünkü her seferinde tam olarak istemediğimiz yerlere girmektedirler. Bu talaş girmesi olayı hemen hemen her sistemde mevcuttur, hassas pensli sıkma sistemlerinde ise kauçuklu dizayn nedeniyle, talaşların mümkün olduğu kadar az girmesine izin vermekte ve bu da muhtemel durma sürelerini azaltmakta.

Siz de işletmenizde pensli ayna sistemlerine geçmek istiyorsanız, iletişim adreslerimizden bizlere ulaşarak alanında uzman Hidkom mühendisleri ile görüşebilir ve sizin için en iyi sistemi tasarlamamıza imkan verebilirsiniz.

İşletmenizde işçilik kaynaklı hataları azaltmak, durma sürelerini kısaltmak, makine kapasitesini verimli kullanmak ve karlılık elde etmek istiyorsanız pensli aynalara bir an önce geçmek için bizleri arayınız…

  • Posted by Hidkom Mühendislik
  • On 21 Ağustos 2020
  • 0 Comment

Leave Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir