Sanal Gerçeklik (VR) Teknolojisi Üretimi Nasıl Değiştiriyor? | Hidkom Mühendislik

Sanal Gerçeklik (VR) Teknolojisi Üretimi Nasıl Değiştiriyor?

Sanal Gerçeklik (VR) Teknolojisi Üretimi Nasıl Değiştiriyor?

2023 yılını yapay zeka yılı olarak ilan etsek yeri vardır, çünkü birbiri ardına o kadar çok yapay zeka sistemi kullanıma sunuldu ki, bu kadar çok yapay zeka ile tüm sektörler bir değişim içerisine girmeye mecbur kaldı. Bu konuda ilk kurşunu, Kasım 2022 yılında OpenAi şirketi tarafından piyasaya sürülen Chatgpt sıktı ve tüm zamanların en hızlı 100 milyon kullanıcıya ulaşma hızı elde edildi. Daha önce chatgpt’yi hiç deneyimlemeyen varsa ona şöyle özetleme yapabiliriz. Sohbet şeklinde yazışabildiğiniz bir yapay zeka sistemi olan chatgpt, sorduğunuz sorulara cevaplar veriyor, bir üstteki konu ile alakalı içerikler üretebiliyor, yazılımcılar için kod yazabiliyor, verilen bir kodu açıklayabiliyor, eğer kodda hata varsa düzeltiyor, çıkarımlar yapabiliyor ve kısacası yapabilecekleri sizin hayal gücünüzle sınırlı. Ve bu bahsettiklerimiz gpt3 modeli idi, şimdilerde bu gpt3 modelin binlerce kat daha gelişmişi gpt4 modeli yayına alındı ve yine herkesi hayran bıraktı.

Görüldüğü gibi teknolojiler hızla gelişmekte ve bu tarz bir teknoloji gelişimide Sanal Gerçeklik (VR) ve Arttırılmış Gerçeklik (AR) alanlarında yaşanmakta. Birçoğumuz vr teknolojilerini daha çok oyun sektörü ile alakalı bilsekte, üretim ve imalat sanayisinde ve çok çeşitli endüstrilerde sanal gerçeklik uygulamaları işçi güvenliğini arttırmaktan, parça montajına ve eğitime kadar birçok alanda kullanılmakta.

Vr – Sanal gerçeklik

VR (Sanal Gerçeklik) teknolojilerini eğer nadir teknolojiler olarak görüyorsanız, yanılıyorsunuz. Bugün AR ve VR teknolojileri Harley-Davidson, Ford, Boeing, Walmart, Lockheed Martin gibi birçok büyük şirketin çeşitli alanlarda tercih ettiği bir teknoloji ve sizlere bu konuda nasıl yararlandıklarına dair örnekler vereceğiz…

VR (Sanal Gerçeklik) teknolojisi üretim endüstrilerini nasıl etkiliyor?

Envanter yönetimi

Lojistik şirketi DHL, AR’yi envanter yönetimine dahil eden ilk şirketlerden biri oldu. DHL müşterisi Ricoh ve giyilebilir bilgisayar çözümleri uzmanı Ubimax ile işbirliği yaparak akıllı gözlükler ve AR kullanarak depolama operasyonlarında bir “görüntülü toplama” pilot programı uyguladı. Akıllı gözlüklerde görüntülenen grafikler, hataları azaltmak ve toplama sürecini hızlandırmak için çalışanları depo boyunca yönlendirdi. Akıllı gözlükler, çalışanın durup bilgisayara veri girmesine gerek kalmadan gerekli izleme verilerini kaydetti. Pilot program, AR’nin lojistiğe katma değer sağladığını kanıtladı ve toplama işlemi sırasında yüzde 15 verimlilik artışı sağladı. Teknoloji dünyanın dört bir yanındaki DHL depolarında uygulandı.

Araç tasarımı ve yapımı

VR, önde gelen otomobil şirketleri için bir endüstri normu haline geliyor. Sanal teknolojiyi 1999’dan beri kullanan Ford gibi otomobil üreticilerine katılan Hyundai, artık yeni araçlar ve parçalar tasarlarken VR ve 3D dijital araçlar kullanıyor. VR, tasarımcıların modelleri gerçek dünya senaryolarını taklit eden belirli bağlamlarda test etmelerine olanak tanıyor – bu, geçmişin kil modelleriyle imkansız olan bir şeydi. Hyundai şu anda, dünyanın dört bir yanındaki ekip üyelerinin tasarım ve modelleme sürecinin her adımını ayrıntılı bir şekilde incelemesine olanak tanıyan bir VR tasarım inceleme sistemine sahip.

Sanal teknolojilerin kullanılması maliyet, zaman ve kalitede önemli iyileştirmeler sağlar. Sanal gerçeklik sayesinde ürün tasarımcıları ve mühendisler, geçmişte maliyet veya zaman açısından engel teşkil edebilecek seçenekleri keşfedebiliyor. Hyundai gibi devasa şirketler söz konusu olduğunda, çalışanların tasarımları şahsen tamamlamak için seyahat etmelerine daha az ihtiyaç duyuluyor.

Bakım ve montaj eğitimi

AR ve VR, yeni çalışanların işe alımını hızlandırabilir ve daha sürükleyici iş başında eğitim sunarak çalışan verimliliğini artırabilir. Video, grafik ve metin yansıtan AR akıllı gözlükler, bir işçiye montaj veya bakım görevleri boyunca adım adım görsel olarak rehberlik edebilir. Örneğin, işçinin bir onarımı başlatmak için yapması gereken tek şey, tamir edilmesi gereken makine parçasına bakmaktır.

Lincoln Property Company, birkaç yıldır çalışanları HVAC onarımları ve kurulumları konusunda eğitmek için sanal gerçeklik teknolojisini kullanıyor. Sanal gerçekliğin yüksek fiyat etiketine rağmen LPC, zaman, seyahat ve malzeme maliyetlerini en aza indirdiği için bu eğitimi uygun maliyetli bulmuştur. Rakamların ötesinde, LPC ve VR eğitimi kullanan diğer şirketler, katılımcıların web seminerleri veya diğer çevrimiçi eğitim seçeneklerinden çok daha fazla olduğunu keşfettiler.

Çalışanlar, sanal gerçekliğin göreceli yeniliğinden ve sıradan bir eğitim oturumunda rutini kırma şeklinden etkilenme eğilimindedir. Sanal gerçeklik eğitimini genellikle “havalı” ve “eğlenceli” olarak tanımlıyorlar.

Fabrika kat planlaması

Sanal teknoloji aynı zamanda fabrika zemin planlaması, inşaat ve imalat ticareti etkinlikleri için de uygulanmaktadır. Seri üretimde fabrika planlaması – alet, ekipman ve personelin nereye yerleştirileceği – üretkenlik ve verimlilik için çok önemlidir.

Yeni bir tesisin mühendisliği veya mevcut bir tesisin değiştirilmesi tasarım, test ve denemeleri içerir. Beklenmedik gecikmeler veya üretim hattının geçici de olsa durması çok maliyetli olabilir. Sanal teknolojiler bu süreci basitleştirebilir ve önemli ölçüde kısaltabilir. Sanal tesisler, fiziksel dünyada herhangi bir değişiklik yapmadan önce üretim akışlarını ve işçilerin ve robotların görevleri nasıl yerine getirdiğini test etmek için tasarlanabilir.

Yeni veya değiştirilmiş hat veya tesiste her şeyin sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için ergonomi bile test edilebilir ve iyileştirilebilir. İlk denemeler, sanal olarak planlanan bir zeminin çok daha kısa sürede tamamlanabileceğini ve yeni ürünlerin hatta daha hızlı getirilebileceğini göstermektedir.

Geliştirilmiş çalışan güvenliği

Üretimde çalışanlar için genel güvenlik yıllar içinde önemli ölçüde iyileşmiş olsa da, bir yaralanma veya ölüm bile çok fazladır. Ek güvenlik, sanal gerçekliğin üretimdeki avantajlarından biridir.

Sanal gerçeklik, tesis yöneticilerinin montaj hattı konfigürasyonlarını ve üretimde yer alan süreçleri simüle etmelerine olanak tanıyarak potansiyel olarak tehlikeli durumları tespit etmelerini sağlar. Sanal gerçeklik, çalışanların görev yeterliliklerini, hareketlerini ve fizibilitelerini yakalamak için gelecekteki bir iş istasyonuna daldırmanın bir yolu olarak da kullanılabilir. Bu da potansiyel yaralanma ve/veya ölüm riskini ortadan kaldırabilir.

Daha iyi geliştirilmiş ürünler

Sanal gerçeklik kullanımı neredeyse mükemmel montaj imkanı sağlamaktadır. Derinlik sensörleri, kameralar ve hareket sensörleri içeren gözlükler, bir çalışma ortamının, mühendislerin ve işçilerin ve talimatların ve parçaların nasıl monte edildiğinin bir görüntüsünü sağlar.

Birçok şirket, belirli bileşenlerin düzgün bir şekilde monte edildiğinden emin olmak için sanal gerçeklik kullanıyor. Örneğin, savunma ve havacılık şirketi Lockheed Martin, ürün tasarımı ve üretimine adanmış bir sanal gerçeklik laboratuvarına sahiptir. Lockheed Martin, F-35’i inşa etmek için sanal gerçekliği kullandıktan sonra, mühendislerin yalnızca daha hızlı değil, aynı zamanda yaklaşık yüzde 96’lık bir doğrulukla çalışabildiklerini keşfetti. Türünün en büyüklerinden biri olan laboratuvar, mühendislerin düşük riskli bir ortamda tasarımların ve modellerin etkinliğini, maliyetini ve riskini değerlendirmelerine olanak tanıyor. Benzer şekilde Boeing teknisyenleri, her kablolama onarımı için gerekli talimatları sağlayan VR akıllı gözlükler kullanarak gerekli çalışma süresini yüzde 25 oranında azaltıyor.

Montaj aşamasında sanal gerçekliğe yatırım yapmak, müşterileriniz için daha uzun ömürlü ve hatta daha iyi çalışan ürünlerle sonuçlanabilir ve daha sonra müşteri hizmetleri ve onarım masraflarını en aza indirebilir. Geliştirme aşamasında sanal gerçeklik, bir projeye çok fazla zaman ve para harcamadan önce başarılı olup olmayacağına karar vermenize de yardımcı olabilir.

VR ve AR, müşterilerinizin ürünlerinizi satın almadan önce sanal olarak denemelerini sağlayabilir. Home Depot ve Warby Parker gibi şirketler, müşterileri ürünlerin görünümünü kullanılacakları gerçek şekillerde test etmeye teşvik ediyor.

Sanal teknoloji kalıcı mı?

AR ve VR yatırımlarının yaklaşmakta olan bir devrimi yansıtıp yansıtmadığını, bildiğimiz şekliyle üretimi sonsuza dek değiştirip değiştirmediğini veya erken benimseyenlerin bir deneme dönemine girip girmediğini bilmek için henüz çok erken. Her iki durumda da, üretimde sanal teknoloji artık sadece yutturmaca olarak tanımlanamaz.

VR teknolojisinin kullanımının önümüzdeki birkaç yıl içinde hızla artması bekleniyor. Hatta VR teknolojisi tüm telefon ve cihazlarda kullanılabilir hale gelebilir. Bazı ülkelerde benimseme yavaş olsa da, Kuzey Amerika’nın VR için en sıcak pazar olmaya devam etmesi ve Asya-Pasifik pazarında artışlar olması bekleniyor. Ticari ve profesyonel uygulamalardaki artan popülaritenin kişisel ve eğlence amaçlı kullanıma da yansıması bekleniyor – her ne kadar eğitim sektörünün VR kullanımına hakim olması beklense de.

Google ve Oculus gibi şirketler, sanal dünyayı genişletmek ve bu teknolojinin maliyetlerini düşürmek için VR cihazları yaratırken sanal gerçekliği genel halka yayma konusunda ön saflarda yer alıyor. Bilgisayara bağlı bir VR başlığından bağlı olmayan bir başlığa – hatta bir VR akıllı cihazına – geçiş, VR’nin olası birleşimlerini neredeyse sınırsız hale getiriyor.

Sanal gerçekliğin geçiş yapabileceği yeni alanları hayal edin: fobisi olan hastaları sanal daldırma terapisiyle tedavi etmek, satın almadan önce kıyafetleri vücudunuzda görebileceğiniz sanal alışveriş gezilerine çıkmak veya her seferinde evdeki en iyi koltuktan favori spor takımınızı desteklemek. Sanal gerçeklik bazı müzeler tarafından halihazırda kullanıldığından, teknolojinin konser ve konferans gibi canlı etkinliklere evinizden hiç çıkmadan katılma olanaklarını açtığını hayal etmek kolaydır. Goldman Sachs Küresel Yatırım Araştırması, sanal gerçekliğin önümüzdeki yıllarda eğlence sektörüne 18,9 milyar dolar katkı yapmasını bekliyor. Sanal gerçeklik teknolojileri, izleyicilerin kendilerini bir hikayenin içine çekmelerine ve kendilerine sunulan bilgi ve kanıtlardan kendi sonuçlarını daha doğrudan çıkarmalarına olanak tanıyarak gazetecilik ortamını da değiştirebilir.

VR ve AR’nin üretim ve yaşamın her alanında norm haline geldiği bir dünyaya ulaşmak için, sektörün öncelikle engelleyici fiyat etiketinin, üretim rekabetinin eksikliğinin ve kullanım sonrası hareket hastalığına bağlı yan etkilerin üstesinden gelmesi gerekiyor.

Yazımızı bitirirken son olarak Suretler filmini de anmadan geçmeyelim. Filmde, herkes kendi robot sureti ile gerçek dünyada dolaşmakta ve bu suret adı verilen robotları sanal gerçeklik gözlükleri ile evlerinden dışarı çıkmadan idare edebilmektedirler.

Sonuç olarak, VR teknolojileri ve yapay zeka teknolojileri büyük bir hızla ilerlemekte ve gelecek bu alanlarda üretim sanayisi ile hibrit bir şekilde ilerleme kaydedeceğine işaret etmekte…

  • Posted by Hidkom Mühendislik
  • On 17 Nisan 2023
  • 0 Comment

Leave Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir