Her Yönüyle Modüler Fikstürleme Sistemleri | Hidkom Mühendislik

Her Yönüyle Modüler Fikstürleme Sistemleri

Her Yönüyle Modüler Fikstürleme Sistemleri

İmalat sanayilerinde ki karlılık artışının en temel bileşenlerinden birisi de iş parçası bağlama sürelerinde ki azalma neticesinde daha fazla parça işlenmesi ile elde edilen kazanç yükselişidir. Bu konuda yeni sistemlerin devreye alınması işletmeler için zaman ve nakit tasarrufu olarak geri dönmekte ve işletmeler kalıcı fikstürlerin yanı sıra modüler fikstür sistemlerine de büyük ilgi göstermeye başlamışlardır.

Bu yazımızda modüler fikstür sistemleri hakkında bilgi vereceğiz ve işletmeler ne gibi kazanımlar sağlıyor hep beraber öğrenmiş olacağız…

Modüler Fikstür Nedir?

Modüler fikstür sistemleri

Modüler fikstür sistemleri

Modüler fikstür sistemleri bir kaç temel fark dışında standart fikstür sistemlerinden pek farklı değildir. Bu sistemlerde kullanılan armatürler herhangi bir işleme gerek kalmadan yeniden kullanılabilir haldedir ve sistemde var olan standart ızgara desenine sahip özel olarak tasarlanmış kalıp plakaları ve bloklarına bu hazır armatürler yeniden takılıp çıkarılabilir ve ayarlanabilir olarak kullanılmaktadır. Bileşenler, soket başlı kapak vidaları ve yerleştirme vidaları ile birleştirilir. Modüler bir fikstürle bağlama sistemi yüzlerce farklı elemana sahip olabilir. Bileşenler, sınırsız çeşitlilikte iş parçası bağlamak için farklı kombinasyonlarda birleştirilebilir. Bu özellikler iyi bir modüler fikstür sisteminin temelini oluşturmaktadır.

Her İmalat Atölyesi İçin Değerli Bir Ekipman

Bir çok işleme atölyesinde günlük parça işlemeleri için geçici fikstürle bağlama uygulamaları vardır. Kalıcı bir fikstür yaptırmak için gerekli masraf ve çalışma için sağlam bir gerekçe lazımdır mesela uzun süreli iş parçası işlemesi gibi… Genel manada az adetli ve kısa süreli çalışma ortamlarında mengeneler, aynalar, masaya monteli sıkma klempleri gibi aparatlar sayesinde iş bağlama işlemi gerçekleştirilebilmekte. Bu saydığımız sıkma sistemleri kısa süreli çalışma ortamları için uygundur neyse ki yenilikçi alternatif modüler fikstür sistemleri sayesinde kısa süreli işler bile yüksek kalite de üretilme imkanına sahiptir.

Modüler Fikstür Sistemleri Kullanmak İçin Birkaç Güzel Neden

Modüler fikstür kullanmak için iyi bir neden arıyorsanız aslında sadece gelen iş taleplerinize bakmanız yeterlidir. Mesela tek seferlik işler için modüler iş parçası bağlama sistemi idealdir. Çünkü tek parçalı bir iş için en ekonomik bağlama modüler fikstür sistemi ile elde edilebilmekte. Yine düzenli olarak tekrarlanmayan işlerde modüler sistemler en iyi iş parçası bağlama alternatifleri arasında yer almaktadır. Kısa süreli üretim çalışmaları için de modüler sistemler hızlıca kurulabilmeleri sayesinde biçilmiş kaftandır. Eğer bir müşteriniz prototip ürün işlemesi için sizi tercih ettiyse bu işi almak için bir saniye bile düşünmenize gerek yok. Çünkü prototip sistemler sürekli revizyona ve değişikliğe uğrama ihtimalleri olduğu için siz her seferinde kalıcı fikstür yerine modüler fikstür sisteminizle en hızlı ve en ideal şekilde iş parçasını bağlayabilirsiniz. Son olarak ta tek bir kere işlenecek olan parçalar için modüler fikstürler kalıcı fikstürlere oranla ekonomik, hızlı ve müşteri memnuniyeti açısından sizi diğer işleme tesislerine göre bir kaç adım öne çıkaracaktır.

Daha ayrıntılı olarak şu şekilde listeleyebiliriz;

Tek Seferlik İşler: Özellikle atölyelerde bulunan tek seferlik işler, modüler fikstürle bağlama için idealdir. Modüler fikstürle, tek parçalı bir çalışma için bile bir iş parçası ekonomik olarak inşa edilebilir. Çoğu iş atölyesinde, her bir takım tezgahı bir günde çeşitli görevleri yerine getirir. Modüler fikstürle bağlama ile işler, uzman işçi ile ham makine-masa kurulumları ile çok rekabetçi bir maliyetle gerçekleştirilebilir. Burada modüler armatürler kaliteyi ve doğruluğu artırırken yine de rekabetçi maliyetleri korur.

Seyrek Üretim Çalıştırmaları: Düzenli olarak tekrarlanmayan işler modüler fikstürle bağlama için çok uygundur. Bugün daha kısa teslim süreleri oldukça yaygındır. Modüler fikstürle bağlama, kısa süreli üretim çalışmalarının hızlı kurulumuna izin verir. Bir kez daha, modüler iş sahipleri, özel amaçlı aletlerin pek çok avantajını maliyetin çok altında sunuyor.

Prototip Parçaları: Prototip veya deneysel parçalar genellikle özel işçiler gerektirir. Prototip iş parçaları sıklıkla değiştirildiği veya yeniden tasarlandığı için, her yeni varyasyon için aparat veya fikstür inşa etme maliyeti engelleyicidir. Modüler fikstürle bağlama en iyi alternatiftir. Modüler iş tutucularla, iş parçasının her bir varyasyonu, çok az veya hiç aksama süresi olmadan hızla sabitlenebilir.

Sipariş Üzerine Yapılan Yedek Parçalar: Yedek parçalar birçok şirkette pahalı bir sorundur. Geçmişte bu parçalar büyük partiler halinde yapıldı ve depoya yerleştirildi. Bazı parçalar hızlıca satılırken, diğerleri asla sipariş edilmedi. Modüler fikstürle bağlama, yavaş hareket eden yedek parça envanterine olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Modüler fikstürle bağlama, bir şirketin siparişleri alındığı anda yanıtlamasına izin verir. Parçaları bir envanterden göndermek yerine, gerektiğinde parça yapılabilir.

Deneme Fikstürleme Teknikleri: Deneme fikstürü, imalat organizasyonlarında yaygındır. Herhangi bir ürün üretime girmeden önce, parça tutucuların tasarlanması, üretilmesi ve test edilmesi gerekir. İş parçası için modüler bir iş tutucunun montajı, takım tasarımcısının yeni takım tasarımlarını test etmesine ve sorunlu alanları bulmasına olanak tanır. Modüler iş parçası tutucular, bir tasarımcının nihai bir üretim iş parçası tutucusu oluşturulmadan önce takım fikirlerinde ince ayar yapmasına izin verir.

Kalıcı Armatürler Yapılırken veya Onarılırken: Kalıcı bir aparat veya fikstür ne kadar iyi yapılırsa yapılsın, çoğu onarım veya bakım gerektirir. Kalıcı işçi onarılırken modüler bir iş sahibi kolayca monte edilebilir ve üretime yerleştirilebilir. Modüler armatürler ayrıca üretimi geciktirmeden kalıcı armatürlerin ilk yapımı için zaman kazandırır.

Modüler Fikstürle Bağlama için Kötü Uygulamalar

Konvansiyonel takım tezgahlarının bazı görevler için pahalı CNC makinelerinden daha uygun olması gibi, iş tutucu seçim ve uygulaması da yapılacak iş tarafından belirlenir. Modüler iş tutucusu her iş için tasarlanmamıştır. Modüler çalışanlarla ilgili iki sınırlayıcı faktör, üretim çalışmalarının sıklığı ve iş parçası boyutudur.

Birçok Kez Tekrarlayacak İşler: Yinelenen üretim çalıştırmaları, düzenli olarak yinelenenlerdir. Fikstürle bağlama yönteminin seçimi, çalıştırma başına parça sayısından çok üretim çalışmalarının sıklığına bağlıdır. Belirli bir iş için modüler ve kalıcı fikstürle bağlama arasında seçim yapmak, sadece parti büyüklüğüne değil, işin ne sıklıkla yürütüleceğine bağlıdır.

Modüler işçi genellikle her işten sonra demonte edilir. Bir iş her çalıştırıldığında, modüler fikstürün yeniden montajı gerekir. Kalıcı iş tutucular, normalde eksiksiz bir ürün çalışması için inşa edilir. Bir iş düzenli olarak tekrarlanıyorsa, kalıcı bir fikstür daha iyi bir seçimdir. Modüler armatürler, üretim çalışmaları arasında monte edilmiş halde kalabilir ve böylece kalıcı bir iş tutucu haline gelebilir, ancak bu, modüler bileşenlerin yeniden kullanım ekonomisini ortadan kaldırır.

Fikstür Kompaktlığının Önemli Olduğu Yerler: Bir iş tutucusu seçiminde dikkate alınması gereken diğer bir faktör, tamamlanmış fikstürün boyutudur. Kural olarak, modüler iş tutucular, özel amaçlı meslektaşlarından daha büyük olma eğilimindedir. Kalıcı iş tutucular normal olarak özel yapım elemanlardan ve daha küçük, daha kompakt bir iş tutucusuna izin veren taban plakalarından yapılır. Modüler bileşenler, çeşitli uygulamalar için tasarlanmıştır ve daha evrensel olsalar da, karşılaştırılabilir özel yapım bileşenlerden daha büyüktür. Bu nedenle, çok parçalı kurulumlarda olduğu gibi alan sınırlı olduğunda, modüler işçi sahipleri çok büyük olabilir.

Takım Plakaları ve Bloklarının En Geniş Seçim Olanakları

Takım plakaları ve blokları , herhangi bir modüler fikstürle bağlama sisteminin ana yapısal unsurlarıdır. Mevcut plakaların ve blokların tipi, stili ve sayısı, yapılabilecek armatür çeşitlerini ve ayrıca kullanılabilecek takım tezgahlarının sayısını belirler. Sahip olduğumuz modüler sistem kalıp plakaları ve blokları isteyeceğiniz her farklı işleme için kullanılabilir durumdadır.

Izgara Delikleri ve Eski T Kanal Sistemleri

Günümüzde mevcut olan iki ana modüler sistem biçimi, ızgara desenli deliklere sahip olanlar ve bileşenleri monte etmek için T kanalları kullan eski tiplerdir. Izgara delikleri, T kanallarına göre birçok avantaj sunar. Izgara delikli modüler sistemler, T kanallı olanlara göre daha fazla konumsal doğruluk ve güce sahiptir. T-slot sistemleri kanal boyunca harekete izin verir, bu nedenle sürtünmeden başka hiçbir şey bileşenleri yerinde tutmaz. T kanallarının birbiriyle kesiştiği her yerde bir zayıf nokta vardır.

Çok Amaçlı Izgara Delikleri Maksimum Esneklik Sunar

Izgara desenli modüler fikstürle bağlama sistemleri iki stilde gelir: birincisi değişken kavila delikleri ve yivli delikler ve ikincisi ise çok amaçlı delikler. Alternatif delik stili, çok amaçlı delik stili kadar çok avantaj sunmaz. Çok amaçlı deliklerde aynı delikte hem hizalama burcu hem de dişli geçme bulunur. Bu düzenleme, her deliğin bir hizalama deliği, montaj deliği veya her ikisi olarak hizmet etmesine izin verir. Çok amaçlı delikler, maksimum montaj konumu sayısına izin vermek için standart 1 “veya 2” ızgara modelinde (boyuta bağlı olarak) düzenlenir.

Güç İş Tutma Yeteneği

Hidrolik güç kullanarak iş parçasını tutma yeteneği modüler bir iş parçası tutma sisteminin seçiminde başka bir husustur. Modüler bir sistem, güçlü iş parçası tutmayı, tüm fikstürle bağlama planının ayrılmaz bir parçası olarak ele almalıdır. İyi bir modüler sistem, özel güç bileşenleri gerektirmek yerine standart, kullanıma hazır iş parçası tutma güç bileşenlerini kullanır. Standart güç bileşenlerini modüler çalışmalara uyarlamak hem maliyeti düşürür hem de tasarım seçeneklerini genişletir. Sahip olduğumuz güç klempleri ve çalışma destekleri, mevcut en iyisidir ve modüler fikstür sistemiyle el ele çalışır. Ayrıca, HILMA hassas hidrolik mengenelerimiz modüler takım plakaları ve blokları ile mükemmel şekilde çalışır.

Üç Sistem Boyutu Seçimi

İyi bir modüler fikstürle sıkma sisteminin çok çeşitli iş parçası boyutlarını barındırması gerekir. Sahip olduğumuz üç sistem boyutunda ( Mini , Standart ve Ağır ) eksiksiz bir modüler bileşen yelpazesi sunar . Uygun sistem boyutunu seçmek için bir karşılaştırma olarak, aşağıdaki tablo her boyutta (2’ye 1 kaldıraç oranı) kelepçe kayışlarının uyguladığı tipik kelepçeleme kuvvetini gösterir.

  • Posted by Hidkom Mühendislik
  • On 8 Şubat 2021
  • 0 Comment

Leave Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir